При нас ще намерите различни класове за деца и възрастни. Очаква Ви разнообразие от събития – българотеки, музикални вечери, театри, кина и още много други.

Последни публикации

  • No products in the cart.

История – Огънят отвътре

От един есенен събор до една от най-големите танцови школи в САЩ.

2014 – Нашето начало

Всичко започна в края на 2014 година, след един есенен събор когато група от от шест-седем ентусиасти основахме организацията “Bulgarian Traditions” и поставихме началото на това, което се разрасна до културен център “Българика”. 

2015 - Укрепване

Намерихме нашето място, залата в Mount Prospect, където започнаха първите класове по народни танци. В същия период се състоя и първото участие на сцена на ``Българика`` и първият летен семинар.

2016 - Растеж

Продължихме да се развиваме и стартирахме нови класове по народни танци. Организирахме и първата ``Българотека” с Оратница.

2017 - Развитие

Интересът към ``Българика`` продължи да нараства и това доведе до организирането на още три ``Българотеки``. Стартирахме нови класове на нова локация, Roselle, както и групи за деца в Mount Prospect. Намерихме нашето самостоятелно помещение и основахме студио “Българика”

2018 - Полет

Център ``Българика`` намери своя нов дом. Сформирахме нови групи по народни танци за деца, зумба, салса, шахмат, рисуване и йога. Това бе и годината, в която установихме нови успешни партньорства с BBConect, 6VibeZ, MBU, Village of Mount Prospect и др.

2019 – годината през която “Българика” се разгърна

Oбхванахме пет нови локации, организирахме “Българотека” с Авигея, положихме началото на нов проект – Честване на 3-ти март с празнично хоро. И още – за пръв път се включихме във Фестивал на културите в Mount Prospect. Участвахме в основаването на Българика плюс – Танцова формация Виванов и Образователна Детска Градина “Бухалче”. Към портфолиото си от проекти добавихме и Българотека @Detroit и Bonadea. Дадохме начало и на нашия най-нов проект – Българика Киномания.

2020 - нови възможности
за растеж

Това бе една трудна година, една година на пандемия, изпълнена с много
въпросителни и с предизвикателства. Заедно с всички Вас успяхме
да я обърнем във възможности за растеж.

Честване за 3-ти март

Организирахме честване за 3-ти март с празнично хоро пред Културен център Българика, което събира голяма аудитория всяка година.

Концерт за 3-ти март

Организирахме първия празничен концерт за 3-ти март в Чикаго по случай 142 години от освобождението на България от османско иго.

Исторически кръжец “Родолюбие”

Основахме исторически кръжец “Родолюбие”, с който започнахме серия от исторически беседи и лекции по теми от българската история.

2021 – година на разцвет

Организирахме отново хоро за 3-ти март, което се превърна в най-голямото хоро организирано досега, а на Фестивала на културите в Mount Prospect направихме изключителен фурор! Проведохме за пръв път панихида в памет на Васил Левски и основахме началото на галерия “Багрена”. Празнувахме завръщането си с “Българотека – The Great Restart”. Включихме се и в помощ на българите в Чикаго като организирахме изборна секция “Българика”.

В “Българика” вярваме в светлината, озаряваща всеки човек и затова се стремим към по-добро бъдеще.

Стремим се да обединим всички българи заедно, като развиваме самосъзнание и родолюбие чрез участие в културния и обществен живот. Желанието ни е да поддържаме пламъка, който гори в сърцата на всички нас и да го предаваме на бъдните поколения.