При нас ще намерите различни класове за деца и възрастни. Очаква Ви разнообразие от събития – българотеки, музикални вечери, театри, кина и още много други.

Последни публикации

  • No products in the cart.
Title Image

„Преброени“ (Numbered) – драматична история за спасяването на българските евреи

Home  /  „Преброени“ (Numbered) – драматична история за спасяването на българските евреи
Loading Events
  • This event has passed.
30 Apr

„Преброени“ (Numbered) – драматична история за спасяването на българските евреи

April 30, 2023 @ 2:00 pm - 5:00 pm

Заповядайте в кино Българика на безплатната прожекция на филма „Преброени“ (Numbered), за да отбележим 80-години от спасяването на 50,000 български евреи от нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война.
Инициативата е на Генералното консулство на България в Чикаго. Медиен партньор на събитието е BG VOICE.
След прожекцията на филма, генералния консул на България в Чикаго: г-н Светослав Станков ще направи кратка беседа за спасяването на българските евреи.

Кога: 30-ти април, неделя, от 14:00 ч.
Къде: Център Българика
Адрес: 1120 S. Elmhurst Rd, Mount Prospect, Illinois 60056.
Вход: Свободен

Филмът „Преброени“ (Numbered) проследява драматичната история за спасяването на българските евреи, разказана от оцелели свидетели на събитията. През 1942 г. по време на най-мрачните времена от човешката история се случва чудо на най-неочаквано място. Докато милиони евреи в Европа вече са изпратени в лагерите на смъртта на нацистите, шепа хора в малка България се изправят срещу Хитлер. И успяват.

Благодарение на решителността и храбростта на България и българите, българските евреи не само са спасени, но и тяхната общност в края на войната се увеличава. Филмът е истинска история за обикновени хора, извършили необикновени дела. Той засяга въпросите за цената на свободата, любовта и върховната саможертва, както и за спасяването на 49,172 евреи от Холокоста. По време на Втората световна война от 22-те окупирани от нацистите страни само една малка нация успява да спаси цялата си еврейска общност.

Филмът е българо-израелско-американска продукция на режисьора Пламен Петков и продуцента Атанас Колев. Сценарист е проф. Владимир Игнатовски. Ще Ви очакваме на тази уникална прожекция!

EVENT DETAILS

Date: April 30, 2023 @ 2:00 pm - 5:00 pm
Time: 2:00 pm - 5:00 pm
Venue: Bulgarica Center
Address: 1120 S Elmhurst Rd
Organizer Name: Bulgarica Center
Phone: (773) 231-2545