При нас ще намерите различни класове за деца и възрастни. Очаква Ви разнообразие от събития – българотеки, музикални вечери, театри, кина и още много други.

Последни публикации

  • No products in the cart.
Loading Events
  • This event has passed.
02 Mar
$15.00

“Кавал парк” – филм на режисьора Богдан Дарев

March 2 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Скъпи приятели,

Бихме искали да ви поканим на прожекцията на филма “Кавал парк”. Това е филм, в който американецът от руски произход, Александър Еплер, който ни учи на любов към България. КАВАЛ ПАРК, там където киното и животът се преплитат в клоните на дряновите дървета и всички сме взаимносвързани.

Дата и час на прожекцията:
2-ри март 2024 година, събота от 19:00 ч.
Bulgarica Center
1120 S Elmhurst Rd,
Mount Prospect, IL 60056.

Вход: $15

След края на прожекцията, режисьорът на филма Богдан Дарев ще бъде на линия за Q&A въпроси от публиката.

За филма

„Кавал парк“ е българо-американска продукция на режисьора Богдан Дарев, живеещ и работещ в Сиатъл, и Българското общество за просвета и култура „Пчела“ в Лос Анжелис.

Филмът представя живота и творческите импулси на един американски гражданин, живял и учил в България, чиято неизчерпаема любов към нашата народна музика, към българската култура и българския народ събуждат у зрителя чувство на дълбоко уважение и национална гордост. „Кавал парк” е толкова документален филм, колкото е и художествено произведение.

Целта на режисьора е да заснеме и монтира филма като повест, като писмо към бъдещите поколения на България. Така филмът се превръща в една симфония от образи и чувства, ноти от миналото, настоящето и бъдещето, уловени моменти от богатия и своеобразен живот на маестро Еплер.

„Моята майка е болна и не може да се движи. Ако не беше това нещастие, непременно бих останал завинаги тук. Всъщност аз вече тъй свикнах с хората в Пловдив, че струва ми се, не бих си отишъл от тук.”

Бележки от режисьора Богдан Дарев

“Александър Еплер не е супергерой и затова го обичам. Може пък да е супергерой и неговата суперсила да е музиката. Александър не спасява света по холивудски. Но неговата необратима любов към музиката, към българската култура и българския народ събуди у мен чувство на дълбоко преклонение.

КАВАЛ ПАРК е толково документален филм, колкото е и художествено произведение. Целта ми беше да заснема и монтирам филма като повест, като писмо, като симфония от образи и чувства, ноти от миналото, настоящето и бъдещето, уловени моменти от богатия и своеобразен живот на маестро Еплер.

Мечтата на бай Сашо Еплер беше да дава на българите. Нашата мисия е КАВАЛ ПАРК да стане най-гледания документален филм в България и българската диаспора по света. Така да уважим и реализираме мечтата на бай Сашо.”

Продуцент и режисьор: Богдан Дарев
Времетраене на филма: 100 мин., английски и български субтитри
Сайт на филма: www.kavalpark.com
Продуцентска къща Filmabee Сиатъл, София, Пловдив

Кавал парк - Trailer

EVENT DETAILS

Date: March 2 @ 7:00 pm - 9:00 pm
Time: 7:00 pm - 9:00 pm
Venue: Bulgarica Center
Address: 1120 S Elmhurst Rd
Organizer Name: Bulgarica Center
Phone: (773) 231-2545

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available