При нас ще намерите различни класове за деца и възрастни. Очаква Ви разнообразие от събития – българотеки, музикални вечери, театри, кина и още много други.

Последни публикации

  • No products in the cart.
Title Image

“Тане Войводата” – български документален филм

Home  /  “Тане Войводата” – български документален филм
Loading Events
  • This event has passed.
28 Jan
Free

“Тане Войводата” – български документален филм

January 28 @ 5:00 pm - 7:00 pm

Заповядайте на безплатна прожекция на новия български документален филм “Тане Войводата”, проследяващ живота и делото на революционера Тане Николов, който за съжаление е почти неизвестен на сънародниците ни, а има огромни заслуги към родината.

Дата и час на прожекцията:
28-ми януари 2024 година, неделя от 17:00 до 19:00 ч.
Bulgarica Center
1120 S Elmhurst Rd,
Mount Prospect, IL 60056.

Вход: Свободен

За филма

Тане Николов прекарва близо четвърт век в непрестанни революционни борби от Беломорска Тракия до Вардарска Македония и Поморавието. Сражава се в Илинденско-Преображенското въстание, Балканските войни и Първата световна война. Оглавява и малко известната Вътрешна тракийска революционна организация, която се бори срещу отстъпването на Беломорска Тракия на Гърция. С четата си взема участие и в знаменитата битка на връх Ножот през 1907 г., в която двеста четника се изправят срещу трихилядна турска войска. Това е и най-епичното сражение на македоно-одринското освободително движение след Илинденско-Преображенското въстание.

Времетраене на продукцията: 101 минути
Режисьор: Иван Узунов
Сценаристи: Иван Узунов и Димитър Узунов
Главен оператор: Георги Семов
Диктор: Светозар Кокаланов

Във филма са заснети трийсет и пет локации в три държави. Показани са близо триста реставрирани фотографии от ДА „Архиви“ и редица български музеи, както и реставрирани архивни кадри от Българска национална филмотека. За музикалното оформление е използвана народна музика, изпълнена от международно признатия Оркестър „Зорница“, както и музика, композирана специално за филма и изпълнена от Представителна камерна група към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

Филмът е бил излъчен премиерно по БНТ 1 на 16 юли, както и по БНТ 2 на 6 септември, по случай годишнината от Съединението. Състояли са се и няколко прожекции в читалища в България.

EVENT DETAILS

Date: January 28 @ 5:00 pm - 7:00 pm
Time: 5:00 pm - 7:00 pm
Venue: Bulgarica Center
Address: 1120 S Elmhurst Rd
Organizer Name: Bulgarica Center
Phone: (773) 231-2545