При нас ще намерите различни класове за деца и възрастни. Очаква Ви разнообразие от събития – българотеки, музикални вечери, театри, кина и още много други.

Последни публикации

  • No products in the cart.
Title Image

Българика Новини

Home  /  Българика Новини

Отново са отворени записванията за класа по Shotokan Karate-Do. Занятията се провеждат от нашият опитен преподавател Сенсей Георги Георгиев - Джоси всеки петък от 6:30 PM - 8:00 PM и всяка неделя от 12:00 PM - 1:30 PM. Класът е подходящ за възрастни и деца над 12 години с всички нива на владеене на бойния спорт.

На две изключителни събития участваха танцьорите от детски танцови групи към Културен център “Българика” и Представителна група “Българика” през месец май 2024 г. - Третият Парад на България и Skokie Festival of Cultures.

На 18-ти май 2024 г. в КЦ "Българика"се проведе откриването на самостоятелната изложба живопис “Хармонични противоречия” на художника Петър Давидков - Пепин, която разкри многообразие от негови творби пред всички присъстващи.

През полетта на 1873 г, Макгахан (тогава кореспондент на вестник „Ню Йорк Хералд“ в Европа) получава опасно назначение, което се превръща в едно от най-големите приключения в историята на военната журналистика: той трябва да отрази инвазията на руската армия в Туркестан и превземането на крепостта Хива (дн. град Хорезм, Узбекистан).

На 6-ти април 2024 г., в КЦ "Българика" се състоя клас по рисуване с художника Кирил Манасиев. Споделяме с вас спомени и любими моменти от отминалия клас. Той беше изпълнен с много емоции и настроение. Под напътствията на Кирил Манасиев, всеки нарисува своя собствена картина с която можеше да украси дома си или да зарадва близък човек.

На 31-ви март 2024 година в КЦ “Българика” се проведе историческата лекция “Участта на тракийските българи през фаталната 1913-та година” с водещ Камелия Попова. Събитието бе организирано от исторически кръжец “Родолюбие” и предизвика изключителен интерес. Събраха се повече от 40 човека. На лекцията присъства и 91-годишният дядо Георги, потомък на тракийски бежанци. Сред гостите, имаше и други потомци на тракийски бежанци, които бяха дошли специално за лекцията.

На 23-ти март 2024 година, Културният център "Българика" се превърна в открита сцена на музикалното изкуство със завладяващото изпълнение на живо и група PROJECT D.B.K. Присъстващите бяха пренесени в нов свят, като се потопиха изцяло в магията на живата музика. Прозвучаха много популярни и познати български песни.

На 9-ти март за поредна година отбелязахме заедно Международния ден на жената с голямо Женско Мартенско Парти в Crystal Palace Banquets, което бе организирано от Сдружение Българка Чикаго съвместно с КЦ “Българика”. Нашите невероятни гости певицата Соня Мембреньо и DJ Matti се раздадоха докрай и всички дами останаха без дъх от танци. Сумата от 6070$, която бе събрана в съботната вечер, ще бъде използвана за благотворителност чрез Сдружение Българка Чикаго. Пълен отчет ще може да видите на уеб сайта на сдружението, както и тяхната Фейсбук страница.