При нас ще намерите различни класове за деца и възрастни. Очаква Ви разнообразие от събития – българотеки, музикални вечери, театри, кина и още много други.

Последни публикации

  • No products in the cart.
Title Image

Никога не е „твърде късно“ за народни танци

Home  /  Българотеки   /  Никога не е „твърде късно“ за народни танци
Българотека 2018 - Българика

Никога не е „твърде късно“ за народни танци

Танцът е магия. Няма как по друг начин да обясним това действие, което въпреки физическия си и активен характер не натрупва умора, а напротив – прогонва както нея, така и лошото настроение. Тялото се освобождава от всякакво напрежение и отрицателна енергия, а танцуващите са завладяни от доброто настроение и атмосферата на танца, сякаш от нищото.

Това се отнася и за българските народни танци, разбира се. Те са като фитнес за душата и тялото. Защото в тях няма нищо излишно или случайно – хорото, захватите, движенията – всичко е подчинено на природните закони. Хорото, например, се свързва с предаването на положителната енергия от човек на човек, през ръцете и начина, по който участниците се държат един за друг по време на танца – едната длан сочи нагоре, а другата надолу – положителните емоции се приемат и се предават на следващия. А самото хоро носи усещане за единност, спокойствие, принадлежност и безопасност. Всички участници следват еднакъв ритъм, сияят, радват се.

През последните години интересът към народните танци е особено голям, както в родината, така и в чужбина, за което сме доказателство и ние от Българика. Все по-често се организират събори за непрофесионални ансамбли и групи, а народните танци вече са предпочитаната следработна активност или дори хоби, за доста хора на различни възрасти, които работят много или се борят с високи нива на стрес на работното място. Както казахме, народните танци не са труд, а са начин за отпускане и прогонване на отрицателните емоции.

Ето по тази причина никога не е „твърде късно“ за един човек да се запише на народни танци. Някои започват от малки, завладяни от красотата на танца и музиката, други се включват в по-късна възраст, за да се раздвижат и развеселят, трети в по-напреднала възраст, за да си припомнят стъпките, за да почетат българското изкуство и да станат част от него. Няма грешен момент – когато и да усетиш, че искаш да се занимаваш с народни танци, значи си се „усетил“ точно навреме. В това се крие и част от красотата им.

Причините може да са най-разнообразни – за освобождаване от стреса, за раздвижване, за завързване на нови контакти, от любопитство, но винаги в дъното стои най-хубавата причина, а именно любовта към българското. Защото в българските народни танци се крие цялата история на България. А тази история и наследство трябва да се пазят и предават нататък, особено когато става дума за общност в чужда държава, на хиляди километри от родината. Народните танци и музика са дълговековно съкровище, което става все по-ценено.

Ценим го и ние, доказателство за това е и инициативата ни „Българотека“ в Чикаго, където продължаваме да откриваме и да се радваме на положителното действие и съхраненият през годините дух на българското хоро, независимо колко далеч сме от родното си място.

„Българотека“ е за всички, които харесват българските народни танци, които харесват българското, чиято душа трепва, когато чуят българска народна песен, които искат да се освободят от стреса и да се почустват част от едно цяло, сред свои хора в дома, далеч от дома.

За повече информация може да разгледате страницата ни във Фейсбук – „Българика – Bulgarica – Школа по Народни Танци”.