При нас ще намерите различни класове за деца и възрастни. Очаква Ви разнообразие от събития – българотеки, музикални вечери, театри, кина и още много други.

Последни публикации

  • No products in the cart.
Title Image

Макгахан – Принос за освобождението

Home  /  Култура   /  Макгахан – Принос за освобождението
"Приносът на Макгахан към българското освобождение, 1876-1878" - Българика

Макгахан – Принос за освобождението

През полетта на 1873 г, Макгахан (тогава кореспондент на вестник „Ню Йорк Хералд“ в Европа) получава опасно назначение, което се превръща в едно от най-големите приключения в историята на военната журналистика: той трябва да отрази инвазията на руската армия в Туркестан и превземането на крепостта Хива (дн. град Хорезм, Узбекистан). Към този момент, само няколко европейци са имали късмета да пребивават в тази част на света и да останат живи. Един от тях – известният унгарски писател, пътешественик и ориенталист Вамбери – разказва на Макгахан за ужасяващи практики на местни номадски племена като вадене на очи, обезглавяванеи разни други жестокимъчения на пленниците…

Макгахан приема своето назначение с ясното съзнание, че се излага на риск, който може да му коства живота, но общо взето няма избор – неговото несъгласие би означавало загубване на кореспондентското място във вестника.

Той изпраща официална молба до главнокомандуващия генерал Кауфман да се присъедини към военния поход до Туркестан, но получава катергоричен отказ. Без да се съобрази с това, Макгахан решава, че сам ще догони армията. За да стигне навреме преди руската атака на Хива, обаче, той трябва да преодолее най-голямото предизвикателство – да прекоси пустинята Казалкум. Така, придружен само от двама водачи, Макгахан изминава няколкостотин мили при невероятно тежки пустинни условия. За негов късмет, никъде не среща описаните „кръвожадни“ номади и след 17 изтощителни дни, достига руската армия на 20 мили пред стените на Хива.

Новината за подвига на Макгахан се разнася бързо по мистериозния „пустинен телеграф“ и му спечелва голяма популярност и възхищение. Добирайки се до руския лагер в окаяно състояние, на въпроса на офицера „Вы кто?“, той само oтговаря „Американец!” (към този момент Макгахан владее добре разговорен руски). Офицерът се усмихва широко: „Ах, значи вие сте човекът, който сам прекоси пустинята?“ и незабавно се погрижва да бъде нахранен и заведен лично при генерал Кауфман, който се ръкува с него и го нарича “молодец”.
Така през следващите пет месеца, Макгахан си осигурява успешното изпълнение на назначението в Туркестан, още повече, че то завършва със щастлив край.

Епизодът в Средна Азия подготвя Макгахан за предстоящите събития в Българияпрез 1876-1878 г. Там той формира своя опит и впечатления не само за руската армия, но и за мюсюлманската религия и начин на живот. Там създава приятелствата, които изиграват изключително важна роля при изпълнението на неговата следваща голяма мисия…

Ако искате да разберете повече за Макгахан, можете да се присъедините към предстоящата историческа лекция: “Приносът на Макгахан към българското освобождение, 1876-1878”, като купите билети от линка по-долу!

Лектор: Камелия Попова

20-ти април 2024 г., събота | 7:00 PM – 9:00 PM
Bulgarica Center
1120 S Elmhurst Rd,
Mount Prospect, IL 60056

Цена: $10

Sorry, the comment form is closed at this time.